Krečenje: Uradi sam

Krečenje: Uradi sam, uz 3 osnovna saveta Hausmajstor molera

Krečenje po vašoj meri? Može li to po sistemu uradi sam? Može, ako su manje površine u pitanju. Danas je dostupno puno opreme koja krečenje može da učini relativno lakim pa čak i zabavnim poslom. Ipak, oslonite se na savete iskusnih Hausmajstor molera.

Niko ne voli da haos u kući, a trebalo bi okrečiti recimo kuhinju. Ili dečiju sobu. Ili spavaću. Krečenje ovako malih površina ne zahteva previše tumbanja nameštaja (osim ako ste pretrpali stan). To može svako da uradi sam, ako je iole vešt. I ako nema fleka, ako ne otpada kreč sa zidova i plafona, ako krečenje ne podrazumva skidanje tapeta…

Krečenje – 3 osnovna saveta

Dakle, ako je potrebno da krečenjem samo osvežite određenu prostoriju ili želite da promenite boju zidova, onda nemate previše briga. Dovoljno je da sklonite nameštaj sa površine koju ćete krečiti, ili neposredne blizine, i dobro zaštitite, recimo najlonom.

Sledeći korak je već malo ozbiljniji, ali i dalje potpada pod varijantu uradi sam. Površina koju spremate za krečenje mora biti čista. Ako samo osvežavate postojeću boju, opajajte zid ili plafon. Ako je prethodna boja otporna na vodu, operite površinu vodom i ostavite da se osuši.

Ukoliko ima fleka (od vode, kafe, prskanje prilikom kuvanja, itd), pokušajte da ih ukolnite, ako to nije moguće, taj problem će biti rešen pre samog krečenja na drugi način.

Priprema površine koja se kreči

Ako na zidu ili plafonu ima manjih rupa, možete ih “zapušiti” akril smesom. Smesa je jevtina tako da nemojte paničiti. Prethodno samo očistite oko pukotine ili rupe, nanesite sloj akril smese i izravnajte špaklicom. Nemojte se odmah baciti na krečenje, potrenbo je da smesa malo odstoji. I da, nemojte akril smesu koristiti na fasadnim rupama, jer nisu pogodne za temperaturne promene.

Sledeća stavka koju je potrebno razmotriti je, pod uslovom da je površina za krečenje sređena, koju ćete boju koristiti. Ako je ista, onda možete da se bacite na posao. Ako ste se odlučili da promenite boju, onda je već drugačija situacija. Ako nanosite tamniju boju, ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Međutim, ako iz tamnije boje prelazite na svetliju, to več zahteva ozbiljniji pristup.

Ako je površina za krečenje u dobrom stanju, onda je dovoljno premazati je “prajmerom”. Za detalje je najbolje u farbari u kojoj kupujete boju, pitati za koju vrstu podloge da se odlučite. U svakom slučaju, ovaj sloj mora da se osuši, pre nego što pređete na sledeći korak. Dovoljno je ostaviti jedan dan, čak i nekoliko sati ako je spoljašnja temperatura visoka.

Vreme da se latite valjka

Ako menjate iz tamnije u svetliju boju, obavezno neka “prva ruka” bude bela. Disperzivna boja, jer bolje pokriva površinu koju krečite. I kad se ona osuši, počinjete konačno. Bez “dve ruke” nema dobre pokrivenosti zida i to samo ako osvežavate postojeću boju a zid je bio u dobrom stanju. Ako idete iz tamne u svetlu, računajte da će najbolje rezultate dati četiri premaza. Uostalom, videćete to i sami.

Kako izabrati boju?

Izbor nijanse je vaš. Ali kvalitet boje je najvažniji. Kao i u svemu ostalom – lii bar u svemu – što je kvalitetnija boja, to će i krajnji rezultat biti bolji. Ove boje su i skuplje, ali vam garantuju dugoročnije rezultate. Na primer, boja neće lako žuteti ili bledeti (ako je tamna). Bojle će pokrivati površinu, pa će vam biti potrebno i manje slojeva. Današnje visokokvalitetne boje su otporne i na spoljašnje uticaje, pa ćete moći i da operete neku fleku koja dospe na zid okrečen dobrom “farbom”.

U farbari možete tražiti boju shodno prostoriji koju nameravate da krečite. Za kuhinje i kupatila su najbolje boje otporne na vlagu i vodu. To su disperzivne i akrilne boje. Postoje i tzv, lateks boje, koje omogućavaju da zaprljane delove zidova ili plafona blago oribate uz pomoć neke četke i blagog rastvora tečnosti za pranje sudova, na primer.

Ako vam je sve ovo ipak komplikovano, pozovite nas – Hausmajstor Beograd je uvek tu za vas.