Hausmajstor: Zašto izabrati LED sijalice

Zašto izabrati LED sijalice – bar 5 razloga

Zašto izabrati LED sijalice, kad su one stare jevtinije, a štedljive lepo osvetljavaju? LED sijalice su višestruko bolje za upotrebu u odnosu na one stare na koje smo navikli, ali i od tzv. štedljivih sijalica. Energetski su najefiksanije – koriste znatno manje električne energije, kao i stuje, oslobađaju zanemarivu količinu toplote, i ne sadrže živu, olovo i druge štetne materije.

Ako to već niste učinili, vreme je da pređete na LED osvetljenje.

LED sijalice su već više od decenije prisutne i na našem tržitšu, i cene su se spustile na sasvim razuman nivo. Imajući u vidu uštedu koju LED sijalice donose i domaćinstvima i poslovnom prostoru, one su zapravo najjevtnija varijanta osvetljenja.

Stare (žarulje), štedljive (fluorescentne) ili LED sijalice ?

Obične, “stare” sijalice odslužile su svoj vek koji je trajao oko 150 godina. Sa većom globalnom potrebom za uštedom energije, i te stare sijalice sa žarnom niti ili “žarulje”, kako smo ih popularno zvali, postale su opeterećenje. Dugo bismo mogli da objašnjavamo šta su njihove mane, tim pre što su najjevtiniji izvor svetlosti, ali u par reči – te sijalice su najveći deo energije pretvarale u toplotu a ne u svetlost.

Žarulje su, osim zbog cene, i danas omiljene mnogim korisnicima kod nas, jer najviše liče na prirodno svetlo. Ili nam se bar tako čini (ljudi u robovi navika). Ipak, baš zbog toga što su “energetska” bomba, brzo se pregravaju ako se dugo koriste. Durgim rečima, životni vek im je kraći nego kod druga dva tipa sijalica koja danas imamo na tržištu.

Hausmajstor: LED sijalice
Različiti stepeni toplote u kelvinima: jedan od razloga zašto izabrati LED sijalice

Prvo su se pojavile tzv. štedljive (ili fluorescentne), a onda i LED sijalice.

Štedljive, po rečima stručnjaka, mogu da traju i pet puta duže od običnih a u istom obimu troše manje struje. Možda ne predstavljaju najveću stavku na računu za struju, ali ipak doprinose uštedi. I one su vremenom postale popularne – samim tim i jevtinije, a najviše zbog toga što “bacaju” čak bolje svetlo od žarulja a ne greju previše. Najveća mana im je što sadrže u sebi u živu, a protiv žive se već dugo vodi pravi potrošački rat. Takođe, kada su uspaljenje, emituju fenol, naftalen i druge štetne materije (istraživanja su pokazala da te materije loše utiču na decu, trudnice i domaće ljubimce).

5 razloga zašto izabrati LED sijalice

Tako smo stigli i do LED sijalica koje su po svim pomenutim osnovama bolje od prethodnih. One troše znatno manje energije, bezbedne su (nemaju u sebi žive, olova i ostalih štetnih materija), manje greju pa i duže traju. Imaju i različit intenzitet svetla, odnosno boje svetla. Mi smo se opredelili samo za 5 razloga zbog kojih bi trebalo preći na LED sijalice, ali ima ih mnogo više.

U poređenjusa ostalim, LED sijalice nemaju premca. Tehnologija će ih vremenom unapređivati, i možda ćemo već za pet ili deset godina imati još bolje ili efikasnije sijalice na tržištu ali za sada su LED sijalice najbolji izbor.

Postale su integralni deo SMART rešenja – recimo, SMART kuće po pravilu idu sa ovom vrstom osvetljenja. neminovno vodi zaključku da je LED osvetljenje daleko najsigurnije i najpametnije rešenje za dom i poslovni prostor. Razvoj nauke i tehnologije doneo je revoluciju u osvetljenju, ujedno i brojne razloge za upotrebu LED sijalica.

Navešćemo 5 razloga zbog kojih bi trebalo da se odlučite da obične zamenite LED sijalicama.

  1. Ušteda električne energije – ako zamenite sve sijalice u stanu LED sijalicama, uštedu ćete videti već na prvom računu
  2. Jačina osvetljenja – LED sijalica od 7W ima efekat kao obična sijalica od 60W, znači skoro 10 puta je jača.
  3. Vek trajanja – električari kažu da pri rpoesčnoj potrošnji u domaćinstvu, LED sijalica može da traje pet godina; jedino što može da utiče na njen “radni vek” je ukoliko je kompletno zatvorena u lusteru ili lampi.
  4. Toplota – Za razliku od običnih sijalica, LED sijalice oslobađaju neuporedivno manju količinu toplote, i ne emituju nevidljive infracrvene zrake ili ultraljubičasto svetlo.
  5. Boja – LED sijalice imaju hladne i tople nijasne boje, ali i neutralni ton (tome služi K – oznala za kelvin), do 2500 K su tople boje, a iznad 55000 K hladne (kao dnevna svetlost). Neutralno ton je između.

Gde kupiti LED sijalice ?

LED sijalice su dostune na našem tržištu u specijalizovanim radnjama, svim šoping centrima i svim bolje snabdevenim samoposlugama, mada u ovim poslednjim nemojte očekivati veliki izbor.

Ako želite da promenite kompletnu rasvetu u svom domu ili poslovnom prostoru, a niste sigurni za koju LED sijalicu da se odlučite (jačina, boja,…), pozovite Hausmajstor Beograd. Tu smo da vam olakšamo izbor, obavimo zamenu i ugradimo nove sijalice.